Sunday, November 15, 2009

mata..sakit...athirah..kerja

mata ako makin teruk...makin bengkak plak...tadi g klinik dah tak tahan sangat...tapi bila letak ubat,sakitnya ya allah...terus blurrrr...nampak kabur plak..susahnya la nak g wat kerja..doktor kasi mc tapi ako tolak sebab kerja banyak lagi satu nanti elaun kedatangan kena tolak...rm 200 tu bukan sikit..psiko psiko...minggu ni happy sangat dapat balik kampung...rumah ako...ako rindu sangat kemeriahan rumah tu...adik balik dengan azli...tak terkata sukanya hati ako...
tak bestnya kejap sangat..ako kena tolak buat keja orang kat muar...dah boss suruh kena la pegi...tolak kang kata derhaka.....

jumaat ni balik lagi...yeah yeah....ada kenduri...adik pun balik....azli pun sama...best sangat...
kalo mak ayah ada lagi best....jumpa cik ani..sian dia..sedihnya la lepas kematian suami...

ako makin panas sangat dengan abang ako...adik mengadu sampai menangis....macam macam along buat dia....ako betul betul sakit hati jangan sampai ako sms dan sound..."JANGAN MELAMPAU SANGAT LONG BUAT ADIK MACAM TU"...ayat ni ako tahan jer..tergantung nak lepas....
athirah nangis nak ikut ako g keje smalam...menangis sampai kena lempang kat maknya...berdarah..pecah mulut dia...ako betol betol panas smalam...menyirap tahap maksima...ako sendiri pun tak penah pukul athirah dan bini ako sampai macam tu....nak je ako lempang balik..tapi bini aku cepat minta maaf...now dah ok...

kerja....insyallah..ada rezki balik la ke kl...

Thursday, April 16, 2009

Selamat hari lahir buat ayah

hari nie hari jadi ayah...rindu kat ayah...malam tadi ako buat tahlil dan sedekahkan kat mak dan ayah...takde apa yang mampu ako buat..itu sahaja yang ako mampu..
setiap lepas solat ako akan jadiahkan 3 al ikhlas..ustad ustad kata bersamaan 30 juzuk alquran pahalanya...dan ako harap niat fidiah ako tu sampai kat ayah..

ayah...
bangah rindu kat ayah...
ayah...
bangah sayang ayah...
ayah...
terima kasih kerana bagi bangah sekolah..
ayah..
terima kasih sudi bekerja kuat demi anak anak..
ayah...
terima kasih kerana ayah tegas dalam mendidik anak anak...
ayah...
kasih ayah kat anak anak terlalu tinggi...
ayah...
apa yang ayah lakukan untuk kami adik beradik tak dapat kami balas..
ayah..
rindu dan kasih kami pada ayah tak pernah kurang...

Al-Fatihah buat ayah tersayang ab.rahman b.awang

mak...
bangah rindu kat mak...
mak...
bangah sayang mak...
mak...
terima kasih kerana jaga makan minum bangah..
mak..
terima kasih sudi bekerja kuat demi anak anak..
mak...
terima kasih kerana mak dah banyak mendidik anak anak...
mak...
kasih mak kat anak anak terlalu tinggi...
mak...
apa yang mak lakukan untuk kami adik beradik tak dapat kami balas..
mak..
rindu dan kasih kami pada mak tak pernah kurang...

Al-Fatihah buat mak tersayang Nurun hasmah bt daud

Friday, March 13, 2009

UnTuK AyAh YaNg AmAt KuRinDui

sayu pulak dengar lagu macam ni. Teringat kat arwah ayah. Walaupun garang dan terlalu tegas, dia berjaya juga didik anak-anaknya menjadi orang yang berguna. Yang paling penting tak jadi sampah masyarakat. Hurm~

Disuatu hari ayah berkata,
"Jaga adik mu ayahkan pergi jauh"
Ku merayu pada ayah,
Jangan tinggalkan kami,
Kerana kami~ sayangkan ayah,
Ayahku pergi berjuang,
demi cita yang murni,
Untuk menegak kebenaran dimuka bumi,
Berlakunya kisah di pondok kecil,

Dipondok kecil di pantai ombak,
Berbuih putih beralun-alun,

Disuatu hari ayah berkata,
"Jaga adik mu ayahkan pergi jauh"
Ku pandang wajah ayah dahinya ku cium,
Air mata mengalir hatiku pilu,

Diam-diamlah sayang jangan menangis,
Doakan ayah semoga sejahtera,
Diam adik ku sayang jangan menangis,
Walaupun ayah gugur pastinya dia syahid,

Wahai abang ku kemana ayah?
Ku sayang ayah ku cinta ayah,

Duhai adik ku sayang jangan bersedih,
Ayah mu pergi menyambut seruan Illahi,
Tapi ingatlah adik ku pesanan ayah,
Belajar berusaha walau dimana jua,

Pada Mu Tuhan aku bermohon,
Dosa ayah ku minta diampunkan,
Ku iringi doa rahmatilah dia,
Tempatkanlah ayah bersama kekasihmu,

:: Ae-man - Di Pondok Kecil ::

Wednesday, January 21, 2009

Sunday, December 28, 2008

ayah pergi meninggalkan kami semua

18hb 12 2008
khamis
6.45 pagi

ako bangun pagi macam biase, sebelum mandi ako nak kasi ayah susu tapi tengok dada ayah makin kuat berkocak...tapi ako masih taknak fikir yang bukan bukan sebab hati ako mmemang tak sedap dah 2 3 hari ni...
ako pergi kerja jugak sebab tengok ayah makin tenang..maybe dia taknak ako risau or ambik cuti...pukul 9 ako call adik, " ayah mcm mane ok tak?...ayah ok jer ngah...
pukul 1 tghari ako sms tanya ayah n still macam tu lagi...
petang ako gerak awal..sampai di alim corner pukul 6.30 ptg..ako berhenti minum dulu..
ako tak sedap hati sangat..tapi tak terdetik ayah dah makin dekat...
pukul 7 ptg ako naik rumah..ako tengok nafas ayah makin kencang...perghh..ako tak sedap hati...ako pegang kaki ketingnya sejuk...ako tanya adik tadi mcm mane?? dia kate tapak kaki jer sejuk...ako dah mula kusut...takpe pukul 8 if condition ayah makin kritikal ako nak inform along besar...
pukul 8 sejuk dah sampai ke paha..ya allah....ako dah mula kelam kabut...
"as'kum long...keadaan ayah makin teruk la..nafas dia makin gelombang tinggi...
saya rasa makin teruk.." ok kejap lagi along datang k...
ako dah mula nangis..terus tak fikir panjang ako mandi,solat dan terus baca yasin...
ako sempat bacakan yasin 3 kali dan dalam pukul 10 mlm along sampai dengan kak mas..
ako serah kat along buat keputusan..
" if ayah makin sejuk hingga ke kelengkang kita bagitau kat semua adik beradik.."
ako yea kan aje...
kak mas n along terus bacekan yasin until 12 mlm...ako masih tak tido sebab risau sangat...
ako buat buat basuh baju, hisap rokok...n then ako sedekah yasin...ako takut ngantuk sebab susu ayah pukul 2 pagi last...jadi ako ambik gambar dia...ako mula bercakap sorang sorang dengan dia..ako terus ajarkan mengucap...kalimah allah hu tak henti henti...
tup tup ako terlelap kejap until pukul 2 pg ako tersedar..ako terus tengok nafas ayah makin jauh..12 saat...ako terus jugak kasi susu...kak mas bangun dan perasan ako beri susu ayah..
ako cakap kak nafas ayah makin jauh.....
kak mas kejutkan along, terus kami semua siap sedia untuk terima apa jugak keadaan..
along telinga kiri ako telinga kanan..dan kak mas pegang nadi ayah...
20 saat...ya allah kak..dah jauh dah nie...30 saat nafas ayah ...2.30 pg nafas ayah dah mule 40 saat...kami terus ajar ayah mengucap dan sebutkan allah hu...tanpa henti henti...
2.40 pg nafas terakhir ayah 1 minit dan mata terus tutup...kak mas teru cakap " ayah dah takda dik" innalillahhiwainnailaihirajiun.......
ako mula terduduk tak tau nak buat apa..ako terus kuatkan semangat dan bangun untuk kejutkan adik dan su...dik bangun dik...jom g tengok ayah....adik mula syak ayah dah takda..
dan ako terus suruh semua mulakan tugas masing masing..yasin tak boleh putus..dan yang lain pegi balai polis dan yang lain uruskan kenderaan jenazah dan bagitau semua orang...

al fatihah untuk ab.rahman b.awang..
semoga allah permudahkan kehidupan ayah di alam barzakh...

video

Tuesday, December 18, 2007

esok hari raya


sedih ..pilu....tu la yang bermain dalam kepala ako...yela esok semua umat islam menyambut hari raya.walaupun cume sehari tapi tetap hari kesedihan bagi diri ako..mak..bangah rindu sangat kat mak...kalo mak ade mesti seronok...atirah pun besar...sekarang ni athirah dah pandai cakap dah...semue ape orang cakap dia ikut...sian dia malam tadi..letih sangat naik tangga sampai tertidur luper nak minum susu...dia cakap nak susu tetibe tengok dah lelap letih sangat kot...yela tingkat 5...sapa tak letih...
selamat hari raya mak...semoga mak aman dan tenang di alam yang mak duduki sekarang...
al-fatihah...

Thursday, December 6, 2007

pagi yang indah

pagi ni ako bangun dengan agak lemah memikirkan masalah ako yang ako rasa makin berat sebab dose sedang beratur untuk menunggu giliran masuk ke dalam akaun ako...
sakit gak hati bila fikirkan benda yang same...sentiasa tak jumpa jalan penyelesaian...kenapa susah sangat untuk ako jumpa jalan penyelesaian??..i think it's very difficult to me...how???..how...
mak minta maaf yea malam tadi bangah tak dapat nak tumpukan fidi'ah bangah untuk mak...mesti mak marah kan....ampun yea mak...adik along mesti jalankan tanggungjawab dia sebagai anak...tue sebab la bangah nak jumpa mak secepat mungkin.....
rindu ...rindu ...rindu....raya ni cadang nak balik jumpa mak..tapi along taknak balik lak...adik nak...makkk....kenapa mak bende ni jadi kat bangah??...perkara yang paling amat bangah takut ialah kehilangan mak dan ayah....
mak slalu cakap..."bukan senang nak senang..dan bukan susah untuk susah"...tapi kesusahan bangah pada hati..perasaan...remuk..hancur...luluhh...berkecai...tapi sampai bile bangah nak simpan??..nak sorokk???...kenapa susah sangat untuk bangah terima semua nih....
"mak...bangah sayangkan mak...terlalu mak..."
"adik dah balik..along pun mak dah jumpa...mak balik la ..tak payah tunggu sesiapa lagi yea mak...bangah dengan beratnya redha pemergian mak...."
air mata mak mengalir dari kelopak....ape maksudnye tuh.....
berat sangat ker kate kate ako tuh....

Ku mengerti perpisahan ini
Bukan kerana kau membenci
Tapi kasih yang pernah ku beri
Tiada lagi bersama
Sering kala aku terlihatkan mu
Impian nan indah julang bahagia
Ku harungi hari demi hari
Bersama wajah tak mungkin akan kembali
Tapi hati masih tak terima
Ditinggalkan sengsara
Keraguan ini bukanlah padamu
Perasaan hati masih rindu
Kekalutan ini hanyalah untukku
Tercari-cari bayanganmu
Tak sanggup aku kehilangan
KehilanganmuOh…oh…..Yea…yea…..
Masih tercari-cariKeraguan ini
bukanlah padamuMasih tercari-cari bayanganmu
Tak sanggup aku kehilanganmu

11hb julai 2006 ako abadikan segalanya bersama hidop ako yang penuh duka.....